Hoe werkt bliksembeveiliging? Ontdek de essentiële feiten!
ABS Bliksembeveiliging vertelt alles over bliksembeveiliging
Bliksembeveiliging. U heeft er ongetwijfeld weleens van gehoord, maar hoe werkt bliksembeveiliging? Wat is het precies? Mede door klimaatverandering wordt bliksembeveiliging steeds belangrijker. Het aantal onweersbuien neemt namelijk toe en daarmee stijgt ook de kans op blikseminslag. Het is dan ook zeker niet ondenkbaar dat bliksembeveiliging ooit verplicht wordt voor bedrijven en particulieren. Dus: hoe werkt bliksembeveiliging? Ontdek de essentiële feiten op ABS Bliksembeveiliging!
Externe bliksembeveiliging
Ten eerste maken we onderscheid tussen externe en interne bliksembeveiliging. Zodra het gaat over externe bliksembeveiliging, gaat het vaak over een metalen staaf of een antenne die op het hoogste punt van een gebouw of object wordt geplaatst. Omdat metaal een goede geleider is, is de kans vele malen groter dat de bliksem juist daarop inslaat. De bliksem ontziet zo meteen het dak zelf.
Na een blikseminslag wordt de spanning afgevoerd. Dit gebeurt door middel van afgaande leidingen die zorgen dat de elektriciteit veilig naar de grond wordt geleid. Dit gebeurt altijd via de buitenkant van een gebouw. Hierbij is het essentieel dat de externe bliksemafleiders niet in bochten worden geïnstalleerd. Als dat wél gebeurt, kan de spanning toch nog overslaan op iets anders. Dit met alle gevolgen van dien.
Interne bliksembeveiliging
Interne bliksembeveiliging is om de spanning die niet direct op uw huis of bedrijfspand inslaat, net zo goed veilig af te voeren. Bliksem kan namelijk net zo goed inslaan op bomen, leidingen of stroomtoevoer. Tot zo’n twee kilometer afstand van uw huis of bedrijfspand, kan blikseminslag nog voor schade zorgen. Om dit te voorkomen, zijn een meterkast en overspanningsbeveiliging van groot belang.
Overspanningsbeveiliging en een aardingssysteem zijn verplicht om te hebben binnen Nederland. Wanneer er piekstroom ontstaat in een elektrisch systeem, zorgt de bliksembeveiliging ervoor dat alle elektra meteen uitgezet wordt. Op die manier is alle apparatuur in uw huis of bedrijfspand beschermd en ontstaat er bij blikseminslag geen schade aan uw apparatuur. De stroom die vrijkomt wordt via het aardingssysteem dan de grond in geleid.
Contact met ABS Bliksembeveiliging
Wilt u meer weten over bliksembeveiliging? Wilt u weten of uw huis of bedrijfspand beter beveiligd kan worden tegen blikseminslag? Neem gerust contact op met ABS Bliksembeveiliging voor meer informatie of advies op maat. Bel naar 010 – 437 97 27 of 085 – 2733048. U kunt ons ook een mail sturen via info@bliksembeveilging.nl of het contactformulier op deze website invullen.