skip to Main Content

Voorkom problemen bij blikseminslag en kortsluiting

Een aardelektrode is een metalen buis of koperen pen die meestal buiten de woning of bedrijfspand in de grond geslagen wordt. Aardelektroden zorgen ervoor dat de ontsnappende stroom bij calamiteiten in de aarde geleid wordt.

Het aansluiten en het laten monteren van de aarding (aardingsdraad) zorgt ervoor dat elektra installaties in uw pand heel blijft. Ook bij blikseminslag en kortsluiting zal het geen enkel probleem geven in de meterkast van een woning of bedrijfspand.

Aardelektroden Kazerne Opleidingsgebouw

Een aardelektrode (aardpen) is verplicht

Mocht er geen aardpen in uw pand aanwezig zijn, dan bent u verplicht om deze te laten slaan. De meeste nieuwe gebouwen zijn tegenwoordig uitgerust met een aardelektrode, maar bij oudere panden is dit wellicht niet het geval. Het beschermen van groepenkasten tegen sluiting of overbelasting met behulp van het slaan van een aardpen is immers pas verplicht sinds de jaren ’70.

Laat het slaan en aansluiten van een aardpen over aan een professional

Doordat de aardelektrode (aardpen) goed contact moet maken met de aarde, dient deze voldoende diep in de grond geslagen te worden. De juiste diepte van de aardpen is afhankelijk van een aantal omstandigheden. Een aardpen slaan en aansluiten is net zoals het aansluiten van een groepenkast in de meeste gevallen geen klus die u zelf kunt uitvoeren. Een aardpen moet namelijk aan het elektrisch circuit verbonden zijn en vaak tot ruim 10 meter diep de aarde in geslagen worden.

Kosten slaan en installeren aardpen

De gemiddelde prijs voor het slaan en installeren van aardelektroden is voor een deel afhankelijk van het soort ondergrond en de diepte die de aardpen de grond ingeslagen dient te worden. Maar een aarding laten slaan is over het algemeen geen dure klus. Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor het slaan van een aardpen kunt u het best een offerte aanvragen.

Back To Top