skip to Main Content

Bliksemafleider niet standaard in nieuwbouwwoning!

Elektrische apparaten zoals televisies, laptops en surroundsets gaan bij een blikseminslag bijna altijd kapot. Net als de warmtepomp en de zonnepanelen. Hoewel sinds 1970 nieuwbouwwoningen van een aardpen worden voorzien om elektrische ladingen bij kortsluiting of overbelasting veilig naar de aarde af te voeren, helpt dit niet tegen blikseminslag. In dit artikel vertelt ABS Bliksembeveiliging hoe u dit kunt voorkomen door bliksembeveiliging te laten plaatsen.

Alleen een aardpen helpt niet tegen blikseminslag

U heeft het goed gelezen. Uw nieuwbouwwoning is niet standaard beschermd tegen blikseminslag. De aardpen onder uw meterkast helpt alleen tegen kortsluiting en overbelasting in huis. Daarom is het bij onweer eigenlijk nodig om alle stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact te trekken.

De elektrische lading van een blikseminslag is namelijk vele malen groter dan een normale kortsluiting in huis. Elektrische apparaten die in het stopcontact zitten zullen daarom bij blikseminslag het loodje leggen. De enige manier om dit te voorkomen is door een bliksemafleider te laten installeren die de bliksem opvangt en veilig wegleidt.

Wat is een bliksemafleider?

Een bliksemafleider is een metalen staaf of netwerk die op het hoogste punt van een nieuwbouwwoning wordt geplaatst. Hier vangt hij de bliksem op voordat hij in contact komt met de woning en geleidt deze veilig weg via metalen draden die (zo onzichtbaar mogelijk) om uw woning worden gemonteerd.

Kooi van Faraday

Deze techniek met metalen draden rondom uw woning wordt ook wel de ‘kooi van Faraday’ genoemd. Hierbij wordt van elektrisch geleidend materiaal een kooivormige constructie gemaakt die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet binnen de kooi kunnen komen. Zo is uw huis beschermd tegen blikseminslag, net als de aanwezige elektrische apparaten, mensen en dieren.

Schade door blikseminslag voorkomen

Door alle elektrische apparaten die we vandaag de dag in huis hebben, van zonnepanelen en warmtepompen tot flatscreen televisies en laptops, is de schade bij blikseminslag enorm. De kans dat bliksem bij uw nieuwbouwwoning inslaat, is natuurlijk klein, maar als het gebeurt dan is de schade niet te overzien. Door een bliksemafleiding te laten installeren sluit u dit risico uit.

Meer weten over bliksemafleiders voor nieuwbouwwoningen?

Wilt u meer informatie over het laten installeren van een bliksemafleider bij uw nieuwbouwwoning? Of een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem dan contact op met de specialisten van ABS Bliksembeveiliging! Bel ons via 010 – 437 97 27 of via 085 – 2733048. Of stuur ons een bericht via e-mail op info@bliksembeveilging.nl of ons contactformulier. Wij reageren dan zo snel mogelijk.

Back To Top