skip to Main Content

Hoe werkt bliksembeveiliging?

Hoe werkt bliksembeveiliging? ABS Bliksembeveiliging vertelt erover

Bliksembeveiliging is geen nieuwe term. U heeft er dan ook ongetwijfeld weleens van gehoord. Toch is voor veel mensen niet helemaal duidelijk wat bliksembeveiliging inhoudt, laat staan hoe het werkt. Dat is jammer want door klimaatverandering neemt het aantal onweersbuien namelijk toe. Daarmee stijgt ook de kans op blikseminslag. Bliksembeveiliging zou daarmee over een aantal jaar zomaar eens verplicht kunnen worden voor elke woning en elk bedrijfspand. Dus wat is het precies? En hoe werkt bliksembeveiliging? ABS Bliksembeveiliging vertelt erover!

Externe bliksembeveiliging

Er wordt onderscheid gemaakt uit externe en interne bliksembeveiliging. Als we het hebben over externe bliksembeveiliging dan hebben we het meestal over een metalen staaf of een antenne die op het hoogste punt van een dak wordt geïnstalleerd. Omdat metaal een goede geleiders is, is de kans aanzienlijk groter dat de bliksem daarop inslaat. Daarmee ontziet bliksem het dak met aardewerk en eventuele dakpannen.

Na een inslag wordt de ingeslagen spanning afgevoerd. Dit wordt gedaan met afgaande leidingen die zorgen dat de elektriciteit veilig naar de grond wordt afgevoerd. Dit wordt altijd gedaan via de buitenzijde van het gebouw. Hierbij is het belangrijk dat de externe bliksemafleiders niet in bochten worden geplaatst. Als dat wél het geval zou zijn, kon de spanning alsnog overslaan op iets anders. Dit met alle nare gevolgen van dien.

Interne bliksembeveiliging

Interne bliksembeveiliging zorgt ervoor dat alle spanning die niet direct op uw woning of pand inslaat, ook veilig wordt afgevoerd. Bliksem kan namelijk inslaan op bomen, leidingen of stroomtoevoer. Tot wel twee kilometer afstand van uw woning of pand, kan een dergelijke blikseminslag nog schade opleveren. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, zijn een meterkast en overspanningsbeveiliging essentieel.

Overspanningsbeveiliging en aan aardingssysteem zijn in Nederland verplicht. Zodra er piekstroom ontstaat in een elektrisch systeem, zorgt de bliksembeveiliging ervoor dat alle elektra uitgeschakeld wordt. Zo wordt alle apparatuur in uw woning of pand beschermd. Zo kan er bij blikseminslag geen schade ontstaan aan uw apparaten. De vrijgekomen stroom wordt via het aardingssysteem de grond in geleid.

Contact met ABS Bliksembeveiliging

Wilt u de bliksembeveiliging van uw woning of pand laten onderzoeken? Wilt u weten of uw woning of pand beter beveiligd kan worden tegen blikseminslag? Neem gerust contact op met ABS Bliksembeveiliging voor meer informatie of advies op maat. Bel naar 010 – 437 97 27 of 085 – 2733048. U kunt ons ook een mail sturen via info@bliksembeveilging.nl of het contactformulier op deze website invullen.

Back To Top