skip to Main Content

Is bliksembeveiliging verplicht

Is bliksembeveiliging verplicht? ABS Bliksembeveiliging legt uit

Het weer begint door klimaatverandering steeds extremer te worden. Zomers worden over het algemeen steeds droger. Daarentegen zijn er elke zomer ook steeds meer heftige onweersbuien. Het aantal meldingen van blikseminslag stijgt dan ook met het jaar. Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen er dan ook voor om goede bliksembeveiliging te laten installeren. Maar is bliksembeveiliging verplicht? Nee, bliksembeveiliging is niet verplicht via bouwwetgeving. Toch zitten hier wel degelijk wat haken en ogen aan. ABS Bliksembeveiliging vertelt er in dit artikel graag meer over.

Regels omtrent bliksembeveiliging voor bedrijven

Het is in Nederland volgens de wet niet verplicht om bliksembeveiliging te hebben. Als u een eigen bedrijf heeft, bent u als werkgever echter wel verplicht om uw personeel een veilige werkomgeving te bieden. Dit geldt ook tijdens zware weersomstandigheden. Daarnaast stellen verzekeringsmaatschappijen ook vaak aanvullende eisen aan de veiligheid van uw pand. Door deze bijkomende regels is het vaak verstandig om alsnog bliksembeveiliging te laten installeren

Regels omtrent bliksembeveiliging voor particulieren

Voor particulieren zijn er net zo goed een paar goede redenen om de woning te voorzien van bliksembeveiliging. Ten eerste is de schade door blikseminslag vaak erg groot. Zelfs blikseminslag die in de buurt van uw woning plaatsvindt, kan uw woning al flink beschadigen. De populariteit van zonnepanelen is dan wel goed voor het milieu, het vergroot ook de kans op blikseminslag door de aanwezigheid van metaal op het dak. Als u in een klein stadje, dorp of buitenwijk woont, is de kans op blikseminslag groter dan wanneer u in een drukke stad woont.

Gevolgen van blikseminslag

De gevolgen van blikseminslag gaan vaak veel verder dan veel mensen in eerste instantie denken. Zo zoekt bliksem altijd een weg via kabels en bedrading. Blikseminslag kan er dus voor zorgen dat (al) uw elektronische apparatuur beschadigd of zelfs volledig kapot gaat. Zo kunt u in één klap uw tv, computer, telefoon, tablet, lampen en nog veel meer verliezen. Daarnaast kan blikseminslag zorgen voor brand of het inzakken van muren. Tot slot is blikseminslag ook gevaarlijk voor mensen gezien bliksem zich ook een weg baant door leidingen e.d. Bliksembeveiliging is dus niet wettelijk verplicht, maar zeker wel aan te raden.

Contact met ABS Bliksembeveiliging

Wilt u weten of uw pand of woning (goed) beveiligd is tegen blikseminslag? Bent u op zoek naar een bliksembeveiliging bedrijf dat u optimaal kan helpen met de juiste bliksembeveiliging? Neem gerust contact op met ABS Bliksembeveiliging voor meer informatie of advies op maat. Bel naar 010 – 437 97 27 of 085 – 2733048. U kunt ons ook een mail sturen via info@bliksembeveilging.nl of het contactformulier op deze website invullen.

Back To Top